Lezingen van de Vrije Academie

Textiel Festival Twente
Lezingen van de Vrije Academie

In diverse Twentse steden is dit jaar het Textiel Festival Twente. Textiel zit in het DNA van Twente. Middels vele exposities en activiteiten wordt in de hele regio hier aandacht aan besteed. In het kader hiervan organiseert de Vrije Academie drie thematische lezingen in Bibliotheek Almelo. De lezingen worden gegeven in Theaterzaal de Evenaar en de toegang is € 18,00 per lezing en er is een combinatiekorting van € 5,00 bij het gelijktijdig boeken van 2 lezingen. Graag vooraf aanmelden via de Vrije Academie.

Van crêpe tot catwalk: De geschiedenis van de textielindustrie
Donderdag 18 november, 14:00 – 15:00 uur (20:00 – 21:00 uur live online via zoom)

Bijna al onze kleren beginnen met een lap stof. De meeste textiel bestaat uit geweven draden, een eeuwenoude techniek. De grondstoffen hiervoor zijn heel verschillend en hebben ieder hun eigen karaktereigenschappen.
In deze lezing neemt de docent u mee langs de lappenkraam van de modegeschiedenis. Tijdens de fysieke lezing is het zelfs mogelijk om verschillende modestoffen te voelen en het verschil te ervaren!

Birthe Weijkamp is een enthousiaste mode-en kunsthistorica met een passie voor vintage mode. Zij geeft diverse lezingen en rondleidingen over mode(geschiedenis) en kostuumgeschiedenis.

Modeaccessoires: lezing door de Vrije Academie
Donderdag 25 november, 14:00 – 15:00 (20:00 – 21:00 live online via zoom)

Van een zonnebril tot de juiste tas en schoenen: accessoires zijn al eeuwenlang een essentieel onderdeel van onze outfit. Accessoires zijn enerzijds een praktische toevoeging aan je outfit doordat ze je te beschermen: een hoed of paraplu tegen de regen en een handschoen tegen de kou. Accessoires kunnen ook gebruikt worden om benodigdheden in mee te nemen die niet in je zak passen: tassen en buidels.

De lezing wordt gegeven door kunsthistoricus en directeur van Stedelijk Museum Almelo Sigrid Ivo. Zij was directeur van het Tassenmuseum in Amsterdam en deed daar een schat aan ervaring op. Haar grote passie ligt bij de kunstnijverheid, design, mode en tassen.

De Bauhausweverij: van ‘vrouwenklas’ tot modern succesverhaal
Donderdag 2 december, 14:00 – 15:00 uur (20:00 – 21:00 uur live online via zoom)

Het Bauhaus: de beroemde en moderne designschool in Duitsland, gesticht in 1919 door architect Walter Gropius. Een nieuwe eenheid tussen kunst en handwerk, dat was het doel. Én een gelijke behandeling van mannen en vrouwen! Dat laatste bleek in de praktijk echter een hekel puntje. Zo kwam er toch al vrij snel een speciale afdeling voor vrouwen, de weverij. Deze afdeling werd niet alleen één van de meest succesvolle van het Bauhaus, maar leidde ook tot een geheel moderne en nieuwe benadering van textielontwerp, die ook vandaag de dag nog invloed heeft.

Kunsthistorica Mirjam Deckers beheert de nalatenschap van de Meisterin van de weverij, Gunta Stölzl, en vertelt u het bijzondere verhaal van deze sterke vrouwen. Bovendien zal ze ook kort aandacht besteden aan de Bauhaussporen die zij nalieten in Nederland, en in het bijzonder in Twente.

Reacties zijn gesloten.

« Terug naar het nieuwsoverzicht