Netwerkbijeenkomst 8 september 2022 – verslag

Donderdag 8 september hield ik een netwerkbijeenkomst voor cultureel Almelo.

Met meer dan 50 aanmeldingen was het een mooi vol café.

De onderwerpen en presentatie die voorbij kwamen vind je hier direct onder, foto’s vind je op Facebook en helemaal onderaan deze pagina.

Presentatie:

Stadsfonds Almelo

De presentatie die gegeven werd door voorzitter Judith Slijkhuis-Soet zit in de bijlage. Vanaf oktober 2022 staat het formulier online waarmee je Stadsfonds Almelo ondersteuning aan kunt vragen. Kijk op www.stadsfondsalmelo.nl.
Deze route staat open voor evenementen/initiatieven die vanaf 1 januari 2023 plaatsvinden.

De dia’s uit hun presentatie:

Ledenwerving en -binding

Sjors Creatief: heb je activiteiten voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar? Dan kan je dit gratis onder de aandacht bij alle Almelose basisschoolkinderen brengen.

Het platform Sjors Creatief is bedoeld om de Almelose kinderen op laagdrempelige wijze te laten kennismaken met leuke activiteiten in de vrije tijd. Dus sport én creatieve activiteiten.

Zie voor meer info https://www.cultuurinalmelo.nl/projecten/sjors-creatief-en-sportief/.

Samen Slim Deelnemers Werven (SSDW): Introductieworkshop en cursus

SSDW is een methodiek waarbij je onderzoekt waarom je leden ooit lid werden, en waarom ze dat nog steeds zijn, je kijkt naar wat van vereniging jullie zijn; zijn jullie bijv. gericht op artistieke topprestaties, of op het gezellig samenzijn? Aan de hand van deze en andere info weet je hoe je potentiële leden kan aanspreken.

 • Introductieworkshop: de introductieworkshop neemt je globaal door deze informatie.
 • Cursus: de cursus zet je ook echt aan het werk. Lees op de website meer over wat er verwacht wordt! Bij de cursus is plek voor max 5 verenigingen.

Zie https://www.cultuurinalmelo.nl/agenda/

Trots op Cultuur

Via de krant je vereniging promoten? Maak gebruik van de rubriek Trots op Cultuur in Almelo’s Weekblad! Hier laten culturele verenigingen en kunstenaars zichzelf zien.

Wil je hierin? Mail mij, dan krijg je de vragen die je beantwoorden mag. Stuur die samen met een goeie foto terug, en samen met Almelo Promotie regel ik de rest.

Zie: www.cultuurinalmelo.nl/projecten/trots-op-cultuur/ en www.almeloosweekblad.nl/.

Dit speelt er: Muziek-/zangverenigingen samen optrekken

Voor een enkele groep alleen is het huren van een grote locatie (vb: Theaterhotel) vaak lastig i.v.m. hoge kosten en hoeveelheid organisatiewerk. Samen optrekken levert financiële voordelen op, verdeel je de organisatietaken, vergroot dit het netwerk van je vereniging én helpt je nieuw publiek te bereiken (immers deel je elkaars publiek).

Vervolg:

We spraken af om met de belangstellenden aanwezig samen te komen en uit te zoeken wie /wat / wanneer wil. De eerste aanmeldingen heb ik per mail al ontvangen.

Wil je erbij zijn? Vul dan de datumprikker in https://datumprikker.nl/pzxufxgqz9xguwbk. Eind deze week (18-9-22) prik ik een moment.

Nb: door hierbij aan te sluiten zit je nergens aan vast.
Ook het meedenken wordt heel erg gewaardeerd!

 

Dit speelt er: Ateliers beeldende kunstenaars

Met de aanwezigen was het onderwerp beschikbare atelierruimte een hot topic. We concludeerden dat het belangrijk is om niet als losse individuen bij makelaars en vastgoedeigenaren aan te kloppen, maar gezamenlijk met een onderbouwd plan te komen.

Vervolg:

Met hen die dat willen gaan we samen de kijken wat de wensen zijn, wat de financiële onderbouwing is en of/hoe we dit verder kunnen aanpakken.

De eerste aanmeldingen heb ik per mail al ontvangen.

Wil je er ook bij zijn? Vul dan de datumprikker in https://datumprikker.nl/pqx4b2ipb6qguwi5. Eind deze week (18-9-22) prik ik een moment.

Nb: door hierbij aan te sluiten zit je nergens aan vast, meedenken wordt ook erg gewaardeerd!

 

Nieuwe Subsidieverordening Amateurkunst Almelo

Wethouder Monique van Saane introduceerde de nieuwe subsidieregeling amateurkunst. Via deze regeling kan max €5000 aangevraagd worden. De regeling opent 1 oktober en sluit 30 november 2022.

Zie: https://www.almelo.nl/tijdelijke-subsidie-voor-kunst-en-cultuur

Dus; organiseer je al een activiteit? En kan je bijv. het voortraject uitbreiden met een stuk ledenwerving? Of kan dit bedrag een nieuwe samenwerking co-financieren?

Weet je niet zo goed hoe je dit kan inzetten? Wil je gewoon eens sparren? Maak een afspraak en ik denk met je mee!

Voor inhoudelijke vragen (dus over de regeling, hoe dat werkt) is Bianca Maat van de gemeente beschikbaar via b.maat@almelo.nl.

 

Overzicht subsidies gemeente Almelo

De subsidies die de gemeente Almelo heeft staan op de website https://www.almelo.nl/subsidies, dat zijn:

 1. Tijdelijke subsidie voor kunst en cultuur https://www.almelo.nl/tijdelijke-subsidie-voor-kunst-en-cultuur Tot max €5000. Regeling geopend op 1 oktober, sluiting 30 november 2022.
 2. Waarderingssubsidie https://www.almelo.nl/subsidies-voor-activiteiten
  Tot maximaal € 5.000. U kunt een jaarlijkse subsidie aanvragen of een eenmalige subsidie. Bij een eenmalige subsidie ontvangt u antwoord binnen 13 weken nadat u de aanvraag heeft ingediend. Bij een jaarlijkse subsidie ontvangt u antwoord vóór 31 december van het jaar waarin u de aanvraag heeft ingediend.
 3. Budgetsubsidie https://www.almelo.nl/subsidies-voor-activiteiten
  Minimaal € 5.000 voor één of meer jaren. U kunt een jaarlijkse subsidie aanvragen of een eenmalige subsidie. Bij een eenmalige subsidie ontvangt u antwoord binnen 13 weken nadat u de aanvraag heeft ingediend. Bij een jaarlijkse subsidie ontvangt u antwoord vóór 31 december van het jaar waarin u de aanvraag heeft ingediend.

Nummer 1 in dit lijstje is de subsidieregeling die donderdagavond gepresenteerd werd.

 

Vervolg

 • Samen Slim Deelnemers Werven: ledenwerving en -binding
  • 6 oktober – Introductieworkshop
  • 10 nov, 8 dec, 26 jan: Cursusavonden (afwisselend in Enschede en Almelo)
 • 26 okt: Kennis en Inspiratiebijeenkomst Sport en Cultuur: https://www.sportbedrijfalmelo.nl/het-twentse-kennis-inspiratie-event-voor-de-sport/
 • 14 nov: kenniscafé Almelo Promotie (safe the date) – voor Almelose evenementorganisatoren. Meer info volgt. Zie https://www.uitinalmelo.nl/almelo-promotie/verbinden/.

 

Cultuurmakelaar op bezoek

Bij een aantal van jullie ben ik al langs geweest tijdens een repetitie, en in het atelier. Het lijkt me leuk om bij meer mensen een kijkje in de keuken te komen nemen. Als je hier tijd voor wil maken hoor ik dat graag van je; stuur je me dan een uitnodiging?

 

Reacties zijn gesloten.

« Terug naar het nieuwsoverzicht